1405-06-23 09:43
0
98180
معاون دانشگاه علوم پزشکی گلستان:

ویروس‌ها در گلستان فعال شدند

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان از شیوع بیماری‌های ویروسی در آستانه فصل سرما خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، در آستانه بازگشایی مدارس و نوسانات جوی در گلستان، ویروس‌ها دوباره در حال بازگشت به چرخه گردش در استان هستند رصد هفتگی دانشگاه علوم پزشکی نشان می‌دهد که اگرچه آنفولانزا فعلاً آرام است، اما روند صعودی تست‌های مثبت کرونا وضعیت را به سمت هشدار برده است.

با توجه به تغییرات جوی و آغاز فصل سرما، نگرانی‌ها نسبت به شیوع بیماری‌های ویروسی افزایش یافته است در این گفتگو، دکتر محمدرضا هنرور معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گلستان، ضمن تشریح وضعیت فعلی شیوع بیماری‌های تنفسی در استان، توصیه‌های مهمی برای پیشگیری و مدیریت این بیماری‌ها ارائه کرد.

«گلستان ما»: با توجه به تغییر فصل، شاهد افزایش شیوع ویروس‌ها در فضاهای بسته هستیم وضعیت فعلی بیماری‌های ویروسی در گلستان چگونه است و چه گروه‌هایی باید بیشتر مراقب باشند؟

دکتر هنرور: ذات ویروس‌های فصل سرما این است که در محیط‌های بسته به سرعت منتقل می‌شوند؛ چه از طریق تنفسی و چه از طریق سطوح و دست‌های آلوده. توصیه اکید ما رعایت بهداشت فردی است. گروه‌های پرخطر شامل افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیماران تحت شیمی‌درمانی، مصرف‌کنندگان داروهای سرکوب‌کننده ایمنی و مبتلایان به بیماری‌های مزمن تنفسی، باید بسیار مراقب باشند و از حضور در مکان‌های پرخطر پرهیز کنند.

«گلستان ما»: آیا آمار دقیقی از وضعیت شیوع کووید و آنفولانزا در استان دارید؟

دکتر هنرور: ما به‌صورت هفتگی وضعیت را رصد می‌کنیم. در حال حاضر نشانه‌هایی از افزایش موارد کووید در استان مشاهده می‌شود.

به عنوان مثال، در هفته گذشته از ۱۰۷ نمونه ارسالی به آزمایشگاه مرکزی، ۱۷ مورد مثبت بوده که این درصد در حال نزدیک شدن به سطح هشدار است. اما درباره آنفولانزا وضعیت فعلاً روند باثباتی دارد و افزایش چشمگیری را شاهد نیستیم.

«گلستان ما»: با توجه به این وضعیت، آمادگی مراکز درمانی و تأمین دارویی استان در چه سطحی است؟

دکتر هنرور: سیستم رصد ما به‌صورت دائم به مراکز درمانی بازخورد می‌دهد. در حال حاضر وضعیت دارو در استان مطلوب است و مشکلی نداریم. تخت‌های بیمارستانی آماده هستند و آموزش‌های لازم به پرسنل بهداشتی و درمانی داده شده تا در صورت بروز پیک احتمالی، برخورد بهداشتی و درمانی مناسب و فوری صورت گیرد.

«گلستان ما»: بسیاری از خانواده‌ها نگران تشخیص زودهنگام بیماری‌ها هستند. در صورت بروز علائم، بهترین اقدام چیست؟

دکتر هنرور: تشخیص افتراقی بین سرماخوردگی، آنفولانزا و کووید در مراحل اولیه برای عموم مردم دشوار است. توصیه ما این است که اگر هرگونه علائمی مشاهده کردند، حتماً به پزشک خانواده خود مراجعه کنند. پزشکان ما مکلف شده‌اند در صورت مشاهده علائم، آزمایش‌های لازم را درخواست دهند. همچنین آموزش‌های عمومی توسط کارشناسان ما به جمعیت تحت پوشش داده می‌شود.

«گلستان ما»:  درباره واکسن آنفولانزا، وضعیت تأمین و زمان تزریق آن به چه صورت است؟

دکتر هنرور: واکسن آنفولانزا از دو طریق تأمین می‌شود. بخشی از طریق سیستم بهداشتی برای گروه‌های هدف به‌صورت رایگان توزیع می‌شود.

اولویت ما در این بخش پرسنل بهداشت و درمان که در تماس مستقیم با بیماران (آی‌سی‌یو و سی‌سی‌یو) هستند و همچنین زنان باردار (به‌ویژه در سه‌ماهه دوم و سوم) است. اواخر تابستان و اوایل پاییز بهترین زمان برای تزریق است.

در حال حاضر منتظر توزیع واکسن‌های ارسالی از سوی وزارتخانه هستیم و به محض ورود به کشور و استان، توزیع آغاز خواهد شد.

«گلستان ما»: توصیه شما برای شهروندان چیست؟

دکتر هنرور: «بهینه مصرف کردن» و «درست مصرف کردن» باید دستور کار همه باشد؛ هم در سلامت و هم در مصرف منابع عمومی. از مردم عزیز می‌خواهم با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، به کادر درمان در کنترل بیماری‌ها کمک کنند.

«گلستان ما»: جناب دکتر، موضوعی که این روزها دغدغه جدی خانواده‌هاست، بحث افزایش قیمت اقلام دارویی، به‌ویژه داروهای پرمصرف فصل سرما مثل آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌هاست. با توجه به چالش‌های اقتصادی، وضعیت پوشش‌های بیمه‌ای در این حوزه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دکتر هنرور: سوال بسیار مهم و به‌جایی است. ما در حوزه بهداشت همواره نگران افزایش «هزینه‌های مستقیم از جیب مردم» هستیم. واقعیت این است که متغیر شدن ارز تخصیصی به شرکت‌های داروسازی، طبیعتاً بر قیمت نهایی داروها تأثیر گذاشته است. در این شرایط، نقش سازمان‌های بیمه‌گر (چه بیمه پایه و چه تکمیلی) بسیار تعیین‌کننده است و آن‌ها باید پوشش‌های خود را با شرایط روز تطبیق دهند.

با این حال، توصیه راهبردی ما به مردم این است که از مسیر «نظام پزشک خانواده» خدمات خود را دریافت کنند. دولت در تلاش است تا با مدیریت هزینه‌ها در این مسیر، بار مالی تحمیل شده به خانواده‌ها را کاهش دهد.

اگرچه در برخی شهرستان‌ها هنوز این طرح به پوشش صددرصدی نرسیده است، اما استفاده از شبکه بهداشتیِ موجود، مطمئن‌ترین راه برای کاهش هزینه‌هاست. البته این معضلی است که نهادهای سیاست‌گذار در سطح کلان باید برای آن تصمیم‌گیری کنند.

«گلستان ما»: با توجه به نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها و شروع فصل سرما، نگرانی والدین از شیوع بیماری‌های ویروسی در کلاس‌های درس افزایش یافته است. با توجه به حضوری بودن کلاس‌ها، برای پیشگیری از انتقال ویروس در محیط‌های آموزشی چه توصیه‌هایی دارید؟

دکتر هنرور: این موضوع جزو دغدغه‌های اصلی ماست و در همین راستا تفاهم‌نامه‌ای با آموزش و پرورش داریم تا تعاملات آموزشی را تقویت کنیم. ما برای «مربیان بهداشت مدارس» برنامه‌های آموزشی ویژه‌ای داریم، اما نکته کلیدی، همکاری والدین است.

توصیه من به خانواده‌ها و مسئولین مدارس در چند محور است:

۱. اهمیت تهویه: ویروس‌های تنفسی در محیط‌های بسته به سرعت منتقل می‌شوند. در مدارس و مهدکودک‌ها، تا زمانی که هوا خیلی سرد نشده، باید حتماً پنجره‌ها را در فواصل زمانی مشخص باز بگذارند تا جریان هوا برقرار باشد.

۲. قرنطینه خانگی: اگر دانش‌آموزی علائم سرماخوردگی یا بیماری‌های ویروسی دارد، والدین عزیز لطفاً از فرستادن او به مدرسه خودداری کنند و اجازه دهند کودک استراحت کامل داشته باشد.

۳. غربالگری در مدارس: مربیان مهدکودک‌ها و مدارس نقش خطیری در غربالگری دارند. اگر کودکی مشکوک است، باید بلافاصله در محیطی ایزوله قرار بگیرد تا از تماس با سایر دانش‌آموزان جلوگیری شود.

۴. بهداشت و تغذیه: رعایت بهداشت فردی و تغذیه مناسب برای تمامی گروه‌های سنی، به‌ویژه کودکان و سالمندان، خط مقدمِ پیشگیری است که نباید نادیده گرفته شود.

انتهای خبر/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه خبری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.